Mijn video CV: the making of

10615618_10153167695658626_77634618008124686_nVorige week publiceerde ik een video CV. Tussen de vele reacties die dit opleverde kwamen ook een aantal vragen over hoe ik deze video gemaakt heb. Het was mijn eerste ervaring met een volledig gescripte video. Ik weet niet of ik het goed deed, maar misschien dat anderen uit mijn fouten kunnen leren. Daarom leg ik in deze blogpost de verschillende stappen uit die ik volgde.

Stap 1: bedenk een concept

Mijn eerste idee was zeer eenvoudig: neem je CV en lees de belangrijkste punten voor. Maar het was ook saai. En veel te lang. Een video CV mag maximaal 1m30′ zijn. Door hierover na te denken ontdekte ik dat er nog vóór stap 1 een stap 0 komt, namelijk je doelstelling formuleren. Mijn doel was om mensen in mijn netwerk te helpen om mij op een gemakkelijke manier bij de juiste personen te introduceren. De video moest dus zeker niet mijn ervaring opsommen of mijn kennis bewijzen. Ik koos ervoor om een kort beeld van mezelf te geven. Zo kunnen anderen tegen hun baas, HR manager of zakenrelatie zeggen “Kijk, die man ken ik en misschien moet je hem eens uitnodigen”. Heel wat makkelijk dan een mail te moeten schrijven waarin je uitlegt wie Koen is en waarom hij interessant zou kunnen zijn.

Ik koos voor het volgende script:

  • 5” Naam + welke job ik zoek. Vooral dit laatste was voor mij moeilijk. “Ik help bedrijven door een digitale transformatie” bekt wel lekker, maar past in geen enkele functieomschrijving. Een job titel kiezen, dus. Het is “Digitale Marketing Strategist” geworden.
  • 15” aantal jaren ervaring, baseline activiteit -je differentiator- (“Wat ik doe is startup attitude in corporate introduceren”) en vakgebied (digitale marketing en sociale media)
  • 20” Over de belangrijkste persoon: jezelf. Wat voor iemand ben je? Ik vind het krachtiger om te zeggen wat iemand anders over je denkt. De quote die ik gebruikte is een uitspraak van Tom Van de Cruys, CEO van Lampiris, die ik niet alleen zeer goed vind passen met wie ik ben, maar die ook nog eens als aanbevelingop mijn LinkedIn profiel staat. Een recruiter kan dit dus makkelijk nagaan.
  • 20” visie en buzzwords. Je verhaal zal niemand onthouden, maar de woorden die ze gehoord hebben zullen wel een gevoel oproepen. Je video CV is een reclamefilmpje, dus het droppen van een reeks buzzwords vind ik zeker toegelaten. Je maakt de video immers niet voor collega’s binnen het vakgebied, maar voor anderen die iemand uit jouw vakgebied nodig hebben. Vaak zullen de buzzwords het enige zijn waaraan ze herkennen: “Juist, ik heb iemand nodig die daar iets van kent.”
  • 15” CTA (call to action). Maak duidelijk wat de kijker moet doen. In mijn geval is dit een oproep om de video te delen met iemand binnen je bedrijf die mij kan gebruiken.

Stap 2: oefenen

Ik heb dit script eerst voor de webcam geoefend. De bedoeling van het oefenen is om voor elk stukje de juiste tekst te vinden. Als je zomaar begint te praten gaat het veel te lang duren. Zelf heb ik telkens een stukje opgenomen en dan achteraf naar de timing gekeken. Als het goed was, noteerde ik de tekst die ik gezegd had in mijn script. De spontane aanpak heb ik ook geprobeerd, maar die werkte niet. Ik wou een afgelikte video met een hoge kwaliteit en dat ging niet al improviserend. Het laatste wat ik wou is dat mensen een slecht gemaakte video zouden moeten delen met hun contacten. Wie iets deelt wil daar in de eerst plaats zelf mee laten zien “kijk wat ik ontdekt heb”. Dus het moet een beetje juist zitten.

Stap 3: een set bouwen

Dit gedeelte heb ik wat onderschat. Eerst dacht ik de video buiten op te nemen, maar dat zou te informeel worden. Om een degelijk beeld te krijgen moet je een goede achtergrond en minstens 2 lichtbronnen hebben. Ik heb even geëxperimenteerd met green key, maar als je hier geen aparte belichting voor hebt krijg je al gauw green spil. Dan maar de wit geverfde muur van de kelder als achtergrond gebruiken. De belichting komt van een lichtsetje wat ik op eBay oppikte. De lampen zijn veel te zwak, maar met een moderne camera lukt dit wel. Ik gebruikte nog 2 paraplu’s om het licht te reflecteren. Normaal gebruik je die om het licht door te laten schijnen, maar dat hield nog meer licht tegen. Om de schaduwen wat op te helderen gebruikte ik een gouden reflector van onderen naar boven. 4 wasspelden en een stukje elektriciteitsbuis hielden het ding op zijn plaats. Hieronder een video waarop je de set ziet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NJY-SBoT5qk]

Stap 4: de camera

Het beste videobeeld maak je tegenwoordig met een DSLR. Mijn Nikon D5100 is niet volledig manueel te controleren, maar daarop vond ik 3 trucjes:

Scherpstelling

Ik plaatste een microfoonstatief op de set en stelde de lens daarop scherp. Dit doe ik door naar live modus te schakelen en dan in te zoomen op de statiefkop. Bij de opname ging ik dan naast het statief staan, bracht mijn oog exact ter hoogte van de statiefkop waarop ik scherpgesteld had en zette het statief opzij. Zelfs met de beperkte scherptediepte van het diafragma wat ik gebruikte was ik dan steeds in focus. Het mooiste beeld krijg je trouwens als je het diafragma open laat, waardoor bijvoorbeeld de achterkant van je haar of je handen die in beeld komen minder scherp tekenen dan je ogen.

Belichting

De camera heeft de neiging om tijdens de opname de belichting te wijzigen door buiten je wil om de sluitertijd en ISO waarde aan te passen. Dit kan je voorkomen door de “AE lock” knop zo in te stellen dat je hem niet ingedrukt moet houden om de belichting vast te leggen. Ik drukte op de “AE lock” knop wanneer de camera op de achtergrond gericht stond en opende daarna het diafragma met 2 stops.

Lens

Het fijne aan Nikon camera’s is dat je nog steeds heel oude manuele lenzen kan gebruiken. Die lenzen zijn niet alleen van uitstekende kwaliteit, maar bovendien nog ideaal om te filmen ook. Met een AI of AIS lens kan een moderne consumenten DLSR het diafragma niet bedienen. Hij geeft dan aan dat er geen lens gemonteerd is. Door de camera op “M” in te stellen kan je zelf het diafragma en de sluitertijd regelen. Hierdoor kan ik bij het aanpassen van de belichting het diafragma manueel veranderen zonder dat de camera dit gaat compenseren met een andere sluitertijd of ISO waarde. Als brandpuntsafstand koos ik voor 50mm. Dit is equivalent aan 75mm op de DX formaat sensor van de D5100 en geeft een redelijk goede compressie van het perspectief. Een 100mm portretlens zou nog mooier zijn, maar dan kon ik niet ver genoeg achteruit voor de wide shot in mijn kelder.

Stap 5: opname

Ik heb het volledige script 3 keer opgenomen: 1 keer close, 1 keer normaal en 1 keer wide. Zo had ik achteraf bij de montage voor elk stukje 3 mogelijke opnames om uit te kiezen. De verschillende stukjes had ik uitgeprint zodat ik ze even kon herhalen vlak voordat ik ze voor de camera moest debiteren. Tussen 2 stukjes door ging ik dan altijd snel even spieken 🙂

Het moeilijkste bij de opname vond ik om natuurlijk over te komen. Je staat daar uiteindelijk tegen een camera te praten. Een trucje was voor mij werkte was om mij in te beelden dat er daarachter in de lens iemand naar jou zit te kijken. Langs de andere kant moet je een stukje toneel spelen. Mensen zijn een bepaalde beeldtaal, expressie en intonatie gewend door TV presentatoren en daar ben ik wat in proberen mee te gaan.

Voor het geluid gebruikte ik een dasspeldmicrofoontje in combinatie met mijn Zoom H1. Mijn goede microfoon was stuk en ik had enkel nog een goedkoop ding vanop eBay liggen. Helaas is het geluid van deze microfoon redelijk dof. Investeren in een nieuwe microfoon, dus.

Stap 6: montage

10697280_10153166385968626_6344904190139807764_oMonteren is niet echt mijn specialiteit. Het heeft dan ook veel langer geduurd dan ik verwacht had. Als eerste synchroniseer ik het geluid van de 3 opgenomen videoclips met de 3 geluidsbestanden uit mijn Zoom. Daarna bekijk ik de rushes en kies ik telkens wat ik denk dat het beste fragment is. De gekozen fragmenten knip ik ruw uit om ze in volgorde achter elkaar te plakken tot een rough cut. Na deze eerste cut heb ik nog een fragment vervangen omdat er 2 beelden met een close na elkaar kwamen.

Na de ruwe montage heb ik de begin- en eindpunten van elk fragment nauwkeurig gezet en heb ik ook de framing aangepast. De close shots moesten wat ingezoomd en verschoven worden. De normale shots heb ik 1 keer naar links verschoven en 1 keer naar rechts verschoven gebruikt. Zo wordt het beeld wat dynamischer en is er ook meer plaats voor mijn overlays.

Daarna volgde de beeldbewerking. Ik had de opname met een heel flat profiel gemaakt (scherpte, verzadiging en contrast op minimum) om zeker geen saturatie of clipping highlights te krijgen. Daardoor moest ik nadien wel nog een grading op het beeld toepassen. Ik dacht er eerst iets ‘speciaal’ van te maken: een filmische sfeer, of wat harder met hoger contrast en blauwtint. Maar uiteindelijk koos ik toch voor een normaal en zacht beeld. Ik heb vooral geprobeerd om verzadiging en contrast niet te zwaar op te drijven. Dergelijke beelden doen vaak zeer amateuristisch aan.

Voor de achtergrond had ik eerst met een gradatie gewerkt waarbij die helemaal wit werd. Het resultaat vond ik te clean. Vooral de contouren van mijn hoofd werden zo heel hard afgetekend. Uiteindelijk heb ik besloten om nog wat detail in de achtergrond te behouden. Dit betekende wel dat ik voor de medium shots welke ik naar links en naar rechts verschoven had telkens een serieus stuk van het beeld moest opvullen. Ik deed dit door een ‘proper’ stukje achtergrond zonder statieven erop te kopiëren en dan te stretchen. Vervolgens plakte ik dit achter de video en maskeerde ik de delen van de video die buiten beeld vielen of waar een statief stond. Zo krijg je een mooi doorlopende achtergrond, die er in werkelijkheid niet was.

Stap 7: overlays

cropOmdat mensen een video vaak zonder geluid beginnen kijken wilde ik de basis meegeven door keywords op tijd en stond in beeld te brengen. Deze woorden moeten verschijnen op het moment dat je ze uitspreekt, maar waar de woorden in groep op het scherm verschijnen heb ik de timing een beetje aangepast om er een vast ritme in te krijgen. Slecht idee, want de overlay vloekt nu soms wat met het geluid. Ik koos ervoor om de tekst gedeeltelijk over het beeld te laten komen, maar sommige mensen vinden dit storend. Vooral de aftiteling had ik beter op 3 lijntjes gezet, dan was het ook overzichtelijker. Bedankt voor de tips, @iworx, @_katrijn en @minorissues!

Stap 8: achtergrondmuziek

Lang getwijfeld of ik dit zou doen, maar zonder achtergrondmuziek vond ik het te saai. De muziekkeuze is uiteindelijk door het spreektempo ingegeven. In de video spreek ik redelijk snel (hey, we hebben maar 1 minuut 30!) en de muziek moet dat tempo volgen. Ik heb enkele keren geprobeerd om de muziek er zomaar onder te gooien, maar de wisselingen in de muziek vloekten met de wisselingen in het script. Ik heb dat opgelost door een knip in de muziek te maken en de muziek met de scenes te synchroniseren. Daarna heb ik nog wat met de volumes gespeeld om een soort van spanningslijntje erin te krijgen. Of het gelukt is weet ik niet. Als laatste stap heb ik het eindresultaat nog eens beluisterd op de speakers van een laptop. In de hoofdtelefoon hoorde was de muziek veel meer aanwezig dan op de laptop, dus heb ik het muziekvolume nog enkele db’s verhoogd.

Stap 9: publicatie en verspreiding

Ik koos voor Youtube als platform omdat dit bij de meeste mensen bekend is. Als je een Youtube link krijgt, dan weet je dat je een video zal zien wanneer je erop klikt. Bovendien ga je hier ook een betere kruisbestuiving met Google hebben (lees: mogelijkheid tot virale verspreiding). Vimeo zegt meer “Ik weet waar ik mee bezig ben als ik het over video heb”, maar dat is niet de indruk die ik wilde wekken. Een video van iemand die een job zoekt, that’s it. Op Youtube.

Als verspreiding postte ik de video op Twitter, Facebook en LinkedIn. Ik heb nog geen betaalde advertenties gebruikt, omdat het primaire doel is om mensen die mij al kennen deze video te laten doorsturen naar hun contacten. Kwaliteit boven kwantiteit, dus. Maar misschien dat ik volgende week wel een promotiebudgetje op Facebook, Youtube en Twitter lanceer. Al is het maar voor de test (we zitten tenslotte in digitale marketing, hé).

Resultaat

Tevreden. Ik heb waardevolle suggesties gehad waarmee ik deze video nog beter had kunnen maken, maar dat zal voor de volgende keer zijn. Het belangrijkste inzicht zat hem in het script: wat wil je maken? Veel belangrijker dan hoe je dit maakt. Dankzij deze video heb ik ondertussen (1 week later) contact met 4 bedrijven op directieniveau waar ik voorheen nog niet mee in gesprek was. Dit heb ik vooral te danken aan de mensen die mij aanbevolen hebben, maar het feit van dit video CV te publiceren is daar duidelijk de trigger van.

Hartelijk dank aan al wie tips gaf en deze video deelde!

https://www.youtube.com/watch?v=0_O3HBA0spY

Leave a Reply