Run Forest Run! Mijn loopgeschiedenis

Ik heb me laten verleiden tot een experiment. Sofie van Primo zocht lopers om een nieuw soort gekke schoen uit te testen: de Skecher. Om mezelf wat te situeren in het experiment hier een korte loopgeschiedening.

image
Op mijn 16e was ik nog redelijk sportief. Ik herinner me de Tiense Suikercorrida, waar we probeerden te ontsnappen door de hazen (de lopers die de eerste kilometers voorop lopen om het tempo te bepalen) probeerden voorbij te steken. Hoe sneller je de wedstrijd uitliep, hoe meer tijd je immers had om ongemerkt op café te gaan.
Nadien ging het bergaf: studeren, feesten, een huis bouwen en een gezin zorgden dat er voor sport geen tijd meer was. Ik weet dat ik op mijn 25e tijdens een teambuilding in de Ardennen moest vaststellen dat ik niet bij de kopgroep meeliep, maar moeite moest doen om bij de middenmoot te blijven.

Enkele jaren geleden begon ik weer te lopen. Waar ik op mijn 16e zo fier was op de Nike Pegasus Plus schoenen waar ik lang voor gespaard had, koos ik nu ook weer voor een traditionele loopschoen met demping. Helaas was de pret van korte duur: ik heb hyperlaxe gewrichten. Dat betekent niet alleen dat ik redelijk buigzaam ben, maar vooral dat mijn knieën mij snel last bezorgen. Volgens de dokter zou ik beter niet aan sport doen. Eens mijn looptraining meer dan 20km per week werd, sputterden de knieën tegen en moest ik weer enkele maanden stoppen.

Na nog een aantal keren herbegonnen en weer gestopt te zijn kwam de oplossing voor mijn loopproblemen. Ik ontdekte de Vibram FiveFingers. Gekke schoenen, dat wel, maar ze houden me wel blessurevrij. Ook leuk om aan te doen tijdens het weekend: mensen maken spontaan contact om te vragen waar je die dingen gevonden hebt. Dus sinds 2010 ben ik weer aan het lopen. Niet op niveau, niet heel constant. Maar genoeg om mijn cardiovasculaire conditie als bijna-veertiger wat op peil te houden. Wanneer je naar mijn Runkeeper statistieken kijkt zie je dat ik in drukke periodes soms eens een maandje of 2 stilval, maar al bij al ben ik tevreden dat ik gemiddeld zo’n 3 keer per week recreatief kan gaan lopen. Het leuke daarbij is dat het ook 100% me-time is, zodat je lekker kan ontspannen en de dag in je hoofd laten bezinken. En wanneer het druk is en de dag pas ‘s nachts eindigt motiveer ik mezelf met de wetenschap dat je je steeds beter voelt nadat je terugkomt van een loopje dan voordat je vertrokken was.

Momenteel ben ik zelfs een heus trainingsprogramma aan het volgen. Ik werk 3 dagen / week bij Lampiris en daar heerst nogal een fervente loopcultuur. Het bedrijf sponsort niet alleen een aantal loopwedstrijden, maar de Lampiris ploegen doen ook overal een poging om op het podium te geraken. Voor mij is dat voorlopig niet weggelegd, omdat ik met mijn loopsnelheid van amper 10 km/u niet direct wedstrijdmateriaal ben. Daarom volg ik nu een programma van 16 weken om sneller te leren lopen. We zien wel of het werkt.

Waarom het experiment met de Skechers? Wel, de Vibram’s zijn wel leuk, maar de zool is echt wel te dun om over keien, grof grind of ander ruw parcours te lopen. De Skechers lijken mij een ideale combinatie tussen een schoen en het lapje rubber on je voeten van de Vibram’s. Bovendien ben ik ook benieuwd of hun rare vorm me echt zal helpen om een mooie middenvoetlanding te maken. Op de Vibram’s loop ik met voorvoetlanding, maar eens ik mijn (normale, gedempte) Adidas schoenen aantrek land ik binnen de kortste keren weer op mijn hiel.

Ik ben benieuwd hoe ze gaan meevallen. En ook wat de andere testers ervan gaan vinden. De bedoeling is dat ik ze ingelopen heb tegen de Green Energy Run. Ik hou jullie op de hoogte!

Leave a Reply