Motorrijders mogen meer

BMW stuurde me een infografiek toe over de wijzigingen in de wetgeving rond motorrijden. Als motorrijder zijn er enkele van die regels die ik steeds weer aan mensen moet uitleggen omdat ze niet weten dat dit mag. Een bloemlezing.

Op het voetpad parkeren is OK

Zolang je niemand hindert is het toegelaten om je motor op het voetpad achter te laten. Ik doe dat vaak, en wel om twee redenen. Ten eerste wil ik geen parkeerplaats voor een auto inpikken en ten tweede win ik zo tijd door mij vlak voor de deur te zetten. Motor= vrijheid!

Screen Shot 2015-03-18 at 17.51.10Tussen de file door rijden is geen waaghalzerij

Eigenlijk is het dat wel, maar het zou niet mogen. Als je eens mee achterop zit bij iemand die legaal “filefiltert” zoals dat heet zal de schrik je om het lijf slaan. Wat voor de automobilist die in de file staat lijkt als maar 1 motor die hij het laatste half uur per ongeluk bijna de pas afsnijdt, zijn voor de motorrijder talrijke automobilisten die onverwachte manoeuvers doen. Als ik een kwartier door de file rij dan moet ik ongeveer elke 30 seconden een rem- of uitwijkmanoeuver doen. Je moet dus continu super geconcentreerd zijn want elke seconde kan er iets gebeuren.

Nochtans is het simpel: sta je op het linkerrijvak in de file, dan zet je je helemaal links. Rij je op het middenrijvak, dan rij je rechtdoor zonder af en toe eens je stuur naar links te zwieren om tussen de file door te kunnen kijken. Wil je toch van rijstrook veranderen, dan doe je eerst je pinker aan. Sommige automobilisten kunnen er niet tegen dat een motorrijder sneller door de file kan dan zijzelf en snijden je opzettelijk de pas af. Ze beseffen niet dat ze hiermee iemand zijn leven in gevaar brengen. In je blikken doos lijkt de buitenwereld misschien op een videospelletje, maar dat is het niet.

Zonder bescherming rijden is niet OK

Binnenkort bij de eerste lentezon komen ze weer tevoorschijn: de mooi weer rijders die hun stalen ros na 6 maanden nog eens van stal halen. Het ontbreekt niet alleen aan rijervaring, maar meestal nemen ze het ook niet zo nauw met de beschermende kledij. Ook wanneer deze niet verplicht moest zijn zou ik nooit rijden zonder motorbroek, motorvest, handschoenen, laarzen en helm. Ook niet om naar de bakker te gaan, dan neem ik nog liever de fiets.

Gratis parkeren

In de infografiek staat ook dat je met 2 motoren op 1 parkeerplaats slechts 1 keer moet betalen. Nu ging ik er altijd vanuit dat je met een motor niet moet betalen omdat je geen parkeerticket onder je ruit kan steken. Niet dus. Nochtans toch nooit een boete gehad, hopelijk krijgen de parkeerwachters deze infografiek niet te zien 🙂

BMWMotorrad_Infografiek_Rijbewijs_20x33cm_final

Leave a Reply