LinkedIn Premium account: de features uitgetest op NMBS

Net vandaag kreeg ik een uitnodiging van LinkedIn voor een gratis trial voor de Premium Account. Ideale timing, gezien mijn #jobhunt. LinkedIn Premium kost €35.61 per maand en bevat 5 features.

Van alle bedrijven waar ik graag zou werken heb ik enkel bij NMBS nog geen contacten. Meteen een mooie test: probeer via de LinkedIn Premium account een contact te leggen op C-level bij NMBS (Ik zeg zoals de mannen van den ijzerenweg liever “DE NMBS”, maar helaas hoort dat lidwoord daar niet.)

Lead Builder

Screen Shot 2014-01-15 at 22.10.28Niet bedoeld om te solliciteren, maar wel om te verkopen. So what? Voor mij is dat hetzelfde. Met deze feature kan je gerichte zoekopdrachten lanceren naar mensen die professioneel bezig zijn met de dingen die jij wil verkopen. Ik wil innovatie en verandering verkopen, dus ik zoek daarop.

InMailOp LinkedIn kan je normaal alleen mensen binnen je eigen netwerk contacteren. Wil je ook een mail kunnen sturen naar niet-contacten, dan moet je hiervoor betalen. LinkedIn heeft dus een betalende variant van e-mail uitgevonden. In dit pakket zitten 10 gratis InMails per maand inbegrepen. Al bij al nogal beperkt voor wie van plan was om het volledige NMBS management te spammen. Misschien maar goed ook.

Ik zoek op de 3 firmanamen die samen onze Belgische spoorwegen uitmaken en vind al meteen 2 eerstegraads contacten op hoger managementniveau. Handig dat je kan filteren op functieniveau. Helaas werkt dit niet al te goed, want mensen die CEO van hun eigen consultancyfirma zijn en van daaruit bijvoorbeeld project management bij NMBS doen raken ook door de filter.

Naast de gevonden eerstegraads contacten stuur ik nog een berichtje naar tweedegraads contacten die mij interessant lijken (hiervoor is Google nog steeds uw beste vriend) en bij wie ik een goede referentie zou kunnen krijgen via een gezamenlijk contact.

Openlink

Screen Shot 2014-01-15 at 22.02.58Dit is de “Look, I’m a whore!” functie van LinkedIn (slechte SEO copy van mijn kant: door dat lelijk woord wordt deze post  nu zowat overal geblokkeerd wegens profanity). Met Openlink geef je aan dat je met alles en iedereen wil connecteren. Hopelijk raakt mijn netwerk hier niet te veel door vervuild. Het voordeel is wel dat geïnteresseerden mij ook een bericht kunnen sturen zonder over een Recruiter Account te beschikken. (Want dat zijn meestal toch maar headhunters zonder concrete opportuniteit. Sorry voor de anderen.)

Who’s viewed your profile

Op Facebook krijg je soms spam die zegt “Click here to discover who has viewed your profile”. Uiteraard werkt dit niet, want Facebook beschermt je privacy en zegt niemand naar wiens profile je hebt zitten gluren. Niet zo op LinkedIn. Wie betaalt, krijgt naam en toenaam van elke bezoeker van je profiel te zien. Ook wanneer je niet betaalt krijg je trouwens wekelijks enkele namen van bezoekers te zien. Dit om je nieuwsgierigheid te prikkelen en je aan te zetten om een Premium optie te activeren.

Ik ben van plan om deze functie te gebruiken om te zien of de vis bijt. Bezoekt iemand van NMBS mijn profiel, dan stuur ik die de dag nadien een mailtje. Als mijn 10 InMails tegen dan nog niet op zijn, tenminste.

Premium Badge

Screen Shot 2014-01-15 at 21.32.05

Uit de grijze massa uitstijgen doe je met de premium badge. Hiermee staat er achter jouw naam in de zoekresultaten een symbooltje, waardoor mensen weten dat je op zoek bent naar een job. Wie geen job zoekt, kan het Jobseeker logo (een icoontje van een valies) ook vervangen door het neutrale Premium logo (een gouden LinkedIn icoontje). Samen met de andere logo’s zorgt dat ervoor dat er nu wel een heel indrukwekkend rijtje achter mijn naam staat.

Alternatief: Job Seeker Premium

Wanneer je de LinkedIn Premium features enkel wil om te solliciteren dan ben je trouwens beter af met het Job Seeker Premium pakket. Met €28.95 per maand is het iets goedkoper, maar je krijgt er nog de optie “leg mijn CV bovenaan de stapel” bij wanneer je online solliciteert. Streelt het ego van de recruiter, naar het schijnt.

Werkt het?

Ik heb ondertussen 5 relevante contactpersonen bij NMBS gevonden en heb ze elk een InMail gestuurd. In de komende dagen zal ik weten of ze hierdoor ook mijn profiel gaan bezoeken en, wie weet, mijn vriendje worden op LinkedIn. Werkt dat niet, dan zoek ik terug via mijn eigen netwerk contact met mensen die mij kunnen helpen om NMBS in beweging te zetten.

Leave a Reply