Gelukkig zijn is heel simpel

Het bestaat dus echt: een wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met onderzoek naar geluk. “Transpersonele psychologie” heet het officiëel. Onlangs woonde ik een lezing bij van Florence Servan-Schreiber die uitlegde hoe je gelukkig kan worden. Hieronder enkele tips van “professor in geluk” Florence.

Florence en Koen in kerststemmingIs geluk genetisch bepaald? Uit een onderzoek met identieke tweelingen die bij de geboorte gescheiden werden, blijkt dat 40% van je kans om gelukkig te zijn erfelijk bepaald is. Daar kan je dus niets aan veranderen. Wanneer je mensen vraagt wat hun gelukkig maakt, antwoorden ze met dingen als geld, gezondheid, reizen, familie, zonneschijn, enz. Dit zijn allemaal externe factoren. Nu blijkt dat al die externe factoren samen voor slechts 10% van je geluksgevoel verantwoordelijk zijn. Meer geld hebben maakt je dus niet (of nauwelijks) gelukkiger, omdat je al snel gaat vergelijken met andere mensen die nog meer geld hebben.

De belangrijkste factor in geluk, de overige 50% die niet door genetische of externe factoren bepaald wordt, is je eigen ingesteldheid. Wie positief door het leven gaat, zal zich gelukkig voelen. Wie neigt naar een negatieve ingesteldheid, zal ongelukkig worden.

kifEen belangrijk trucje om positief te blijven is je eigen sterktes kennen. Op de website van Via Institute kan je achterhalen in welke van de 24 universele menselijke kwaliteiten je uitblinkt: creativiteit, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, intelligentie, nederigheid, dankbaarheid, enz. Zo weet je welke activiteiten en jobs je moet kiezen en met welke mensen je je moet omringen om jezelf te blijven. Dat is de basis van positieve psychologie: door van je eigen sterktes uit te gaan zal je automatisch meer plezier halen uit de dingen die je doet.

Het recept van Florence om er voor te zorgen dat je gelukkig blijft heet “3 kifs par jour” (Florence is Française). Elke dag las je 3 momenten in waarbij je stilstaat bij iets wat je plezierig vindt. Steek het gerust op de smartphone, maar Florence heeft gelijk. We doen het nog maar zelden: genieten van een moment en dankbaar zijn voor een ervaring of een kleine gebeurtenis waar we getuige van zijn. Dat is alvast iets wat ik meeneem uit de lezing van Florence.

1 comment

Leave a Reply