Een week met Windows 10 mobile

Na een week met Windows 10 mobile ben ik vol lof. Het oubollige imago van Microsoft ten spijt is dit een zeer knappe en moderne smartphone ervaring.

In een onbewaakt moment durf ik al eens op 2dehands.be rondsnuisteren. Op een zeker moment kom ik een Nokia Lumia 1020 tegen. Toen dit toestel 2 jaar geleden op de markt kwam, was ik laaiend enthousiast vanwege de 41Mpx camera met megagrote sensor. Bovendien kon de Nokia Lumia Camera applicatie de 41Mpx gebruiken om 5Mpx beelden te maken die beter zijn dan eender welke DSLR. Helaas was er niet veel software beschikbaar voor Windows Phone, waardoor ik het niet zag zitten om het toestel dagelijks te gebruiken. Nu bood de verkoper op 2dehands.be echter aan om te ruilen met een Samsung Galaxy Alpha, een toestel waar ik ondertussen al een jaar een tevreden gebruiker van ben en waar het nieuwe voor mij dus wat vanaf is. Toen ik zag dat het Windows 10 mobile beta programma de Lumia 1020 ondersteunde, besloot ik om de ruil te wagen.

Ik had al eens gespeeld met Windows 10 mobile, maar na een week intensief gebruik moet ik zeggen dat ik echt wel overtuigd ben. Het besturingssysteem heeft meer consistentie in de user experience dan Android en meer openheid dan Apple. Het startscherm is een plezier om te organiseren en gebruiken. Het is niet alleen een plaats om je applicaties te lanceren, maar je ziet in één oogopslag alle belangrijke informatie uit je applicaties: e-mails, afspraken, het weer, je wekker. De informatiedichtheid is enorm hoog en de tegeltjes die om de zoveel tijd omdraaien om te switchen tussen het applicatielogo en de inhoud zijn echt tof gedaan.

Bijna alle applicaties die ik nodig heb zijn beschikbaar. Zelfs de webbanking software van KBC, Proximus TV beta en de NMBS routeplanner zijn beschikbaar. Wat Google Apps betreft is het iets moeilijker: er is een third party Youtube applicatie met Chromecast ondersteuning, maar die is betalend. Gmail gebruikers zullen blij zijn om te horen dat de standaard e-mail applicatie volledige ondersteuning geeft van folders en flags. Zelf gebruik ik Google Inbox om mijn mails in massa als ‘done’ te markeren, maar die applicatie vind je natuurlijk niet in de Windows Store terug. Ook Google Drive moet ik missen, als krijg ik er een full MS Office en Microsoft Onedrive voor in de plaats.

IMG_20151206_112127_1De nieuwe Edge browser heeft de leuke feature van een ‘reading list’: webpagina’s die je later eens wil lezen kruis je aan en die verschijnen dan ook in de Edge browser op je laptop. Dit werkt veel handiger dan de ‘favorites’ van andere browsers. Favorites groeien uit tot een bos waar je de bomen niet meer tussen ziet, de ‘reading list’ werkt eerder als overzichtelijke takenlijst waar je dingen van afkruist.

Wat ik in mijn videoreview nog vergat te vermelden is de ‘glance’ functie. Ook wanneer je toestel niet aan staat, kan je essentiële informatie op een batterij-vriendelijke manier op je scherm laten verschijnen: tijd, datum en volgende afspraken. Je kan ook je scherm unlocken door een doubletap en er is een optie om je scherm compatibel te maken met de meeste soorten handschoenen.

Een functie die ik op de Lumia 1020 niet kon testen, maar die wel op alle nieuwe Lumia toestellen aanwezig zal zijn is Continuum: je sluit je telefoon aan op een soort goedkoop docking station en je kan je telefoon gebruiken met een externe monitor, toetsenbord en muis. De toepassingen nemen dan ook een andere vorm aan, waardoor je perfect Excel of Word bestanden kan bewerken op een grote monitor zonder daarvoor een laptop of computer nodig te hebben. Ik verwacht dat deze functie echt wel het verschil zal maken in de low end markt. Sowieso is Windows 10 mobile heel efficiënt met resources (een 2 jaar oude Android telefoon heeft het vandaag moeilijk met geheugenruimte en snelheid), wat belangrijk is voor de grote massa die toch eerder op zoek gaat naar budgetvriendelijke toestellen.

De evolutie in het marktaandeel van Windows Phone ziet er niet zo gunstig uit, maar met Windows 10 mobile zie ik het echt wel gebeuren dat Microsoft naast Apple en Google een derde belangrijke speler op de markt van de mobiele ecosystemen kan worden.

Leave a Reply