Douanekosten ontwijken dat doe je zo

11205775_780240138749690_310893929_nOm maar meteen iets duidelijk te maken: het was niet mijn bedoeling om de douane te beduvelen. Maar per ongeluk ben ik daar wonderwel in geslaagd.

Een week geleden kreeg ik de brief die elke fan van dx.com en aanverwanten vreest: BPost laat weten dat ze een pakketje hebben ontvangen en dat daar invoerrechten op betaald moeten worden. Het is immers zo dat 90% van wat door China Post in België afgeleverd wordt zonder verdere kosten in je brievenbus belandt. Maar soms heb je het vlaggen en dan is de rekening niet min. Zeker voor dingen met weinig waarde kan dat oplopen, want naast de invoerrechten moet er ook een administratieve kost aan BPost betaald worden. Een pakje van €25 kan zo al gauw het dubbel kosten.

Ik kijk dus in mijn eBay bestellingshistoriek en zie dat er nog een netwerkkabel van €6 onderweg is. Omdat je onder de €20 geen invoerrechten verschuldigd bent, vul ik het document van BPost in, druk het aankoopbewijs af (de eBay bestellingsbevestiging) en plak er een vette postzegel op. Groot was mijn verbazing toen de netwerkkabel ‘s anderendaags al arriveerde. Dat kan nooit, zo snel, want de brief met mijn douaneverklaring was net gepost.

Wat is er gebeurd? Ik was vergeten dat ik een maand geleden een drone besteld had bij AlliedExpress. Blijkbaar ging het BPost document over deze -veel duurdere- drone. Als ik de douaneverklaring correct zou ingevuld hebben had dit me minstens €50 gekost. Nu had ik wel verwacht dat de douane het verschil zou zien tussen een netwerkkabel en een doos met een drone erin, maar blijkbaar kijkt men daar niet naar. Vandaag werd mijn drone geleverd zonder dat ik iets moest betalen.

Het mag natuurlijk niet, en ik wil niemand op een idee brengen, maar wie een douaneverklaring voor bijvoorbeeld een dure GSM per ongeluk verkeerd invult en daar ook een bestelbevestiging voor een product < €20 voor heeft, kan daar wel eens geluk mee hebben.

Leave a Reply