Beyonders: een managementboek om in de praktijk te brengen

Ik lees elke maand een boek. Meestal is dat een businessboek over management, leadership, marketing of technologie. Mijn voornemen om er eens een roman tussen te schuiven moet ik helaas nog steeds in de praktijk brengen.

Anders dan de anderen

20140128_093845

Het boek ‘Beyonders’ lag al een tijdje op de stapel te lezen boeken. Ik weet zelfs niet meer van wie ik het kreeg. Het is de illustratie op de cover die het eerst mijn aandacht trok. Waarvan ken ik dit? Het bleek de Cosmogolem van kunstenaar Koen Vanmechelen te zijn. Vanmechelen is vooral bekend van zijn ‘Cosmopolitan Chicken’ project waarin hij de universele mens probeert te benaderen via een kweekproject met kippen.

Benieuwd of ‘Beyonders’ even universeel is. Als je er een aantal gelezen hebt, lijken vele managementboeken immers nogal op de Flair. Met thema’s als “Welk type leider ben jij?” en “5 stappen om snel aan de top te geraken” heb ik het ondertussen wel gehad. Beyonders is anders. Het is een boek wat je in de praktijk kan brengen. Een boek met een recept voor jezelf als leider, zonder daarbij een les voor anderen te willen spellen.

Niet iedereen zal er zich echter in kunnen vinden. Beyonders is, naast de titel van het boek, een term voor leiders die anders dan de anderen zijn. Zolang je meeloopt in de race om de grootste te willen zijn dan zal je hier je gading niet vinden.

Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen, maar hier alvast een aantal principes die ik boeiend vind.

Verander mensen in plaats van organisaties

Tot vandaag was ik ervan overtuigd dat de enige manier om bedrijven te veranderen was om aan de structuren te sleutelen. Hierarchy versus holocracy. Dat soort dingen (over die holocracy volgt trouwens nog een blogpost).

Tussen de lijntjes door lees je in Beyonders dat persoonlijke ingestelheid en positieve acties veel meer effect kunnen hebben op hoe mensen zich gedragen dan de organisatie waar ze inzitten. Wie een krachtige visie uitstraalt kan ervoor zorgen dat mensen gaan meewerken, zelfs als ze daarmee tegen de KPI’s die hun organisatie oplegt moeten ingaan.

Een heel klein beetje oorlog

Het is nodig om buiten de lijntjes te kleuren. Zo blijft een organisatie in beweging. Je moet dissidenten beschermen, want zij zorgen voor de zaadjes van de revolutie die verandering in gang zet. Of zoals George Bernard Shawn het zei: “The reasonable man adapts himself to the world. Therefore, all progress depends upon the unreasonable man.”

De escalatie van commitment

Eens we een beslissing genomen hebben zijn we geneigd om alle informatie zo te interpreteren dat ze onze beslissing rechtvaardigt. Zo worden we blind voor nieuwe mogelijkheden. Het blijkt een universeel mechanisme te zijn gedreven door ons menselijk ego. Daarom is het zo belangrijk om nederig te leren zijn.

De eenzaat

Durven om een minderheid van 1 te zijn.  In groep sluiten mensen zich automatisch bij de meerderheid aan. Meestal neemt die groep dan ook de verkeerde beslissing. De ‘wisdom of the crowds’ werkt niet als je van richting moet veranderen. Het is fijn om in een boek te lezen dat het normaal is om een tijdje alleen tegen de stroom in te moeten roeien.

De checklist: 7 eigenschappen

Uiteindelijk komen we toch altijd bij een lijstje uit. Ben je een Beyonder of niet? Je kan jezelf scoren op 7 eigenschappen om te weten of jij er nog steeds naar streeft om de beste van de wereld te zijn, of dat je al de switch gemaakt hebt om het beste voor de wereld te willen.

Leave a Reply