Afstandsbedieningsmiserie: op zoek naar home cinema met 1 druk op de knop

Toch geweldig hoe je vandaag met Netflix, een grote LED TV en een surround sound receiver thuis een cinema ervaring kan creëren. Alleen die verdomde afstandsbedieningen blijven een bron van frustratie. Hoe kan je dat elegant oplossen?

Joepie, een nieuwe TV

10520679_10153229159513626_996496051917684111_nEnkele maanden geleden heb ik eindelijk de ouderwetse beeldbuis buiten gegooid. Omdat er voor de nieuwe TV toch een ander meubel moest komen, heb ik maar ineens een heuse surround sound installatie ingebouwd. Achterluidsprekers in het plafond en basreflexkast en center luidsprekers in de Ikea kast weggewerkt, samen met de Proximus decoder, Yamaha surround receiver, Chromecast stick en de DVD speler.

Maar dan komt het: hoe leg ik aan vrouw en kinderen uit hoe je de TV aan zet?

  • met de afstandsbediening van de TV schakel je de TV aan
  • met de afstandsbediening van de receiver zet je hem aan en schakel je naar HDMI 1
  • met de afstandsbediening van Proximus schakel je de decoder aan
  • nu kan je met de Proximus afstandsbediening van zender veranderen en met de Yamaha receiver afstandsbediening het geluid harder en stiller zetten
  • als je klaar bent met TV kijken, doe je alle bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde

Uiteraard kan deze werkwijze niet meteen op applaus rekenen. Daarom heb ik een aantal vereenvoudigingen proberen door te voeren.

Poging 1: HDMI-CEC

CaptureKijk, slimme ingenieurs voorzien alles. Als je in je TV en je receiver de HDMI-CEC optie activeert dan kan je beide toestellen met 1 afstandsbediening controleren. In theorie. In praktijk werkt dit niet bij mij. Ik vraag me ook af welke knop dan wat zou doen, want beide afstandsbedieningen hebben duidelijk verschillende functies. De enige functionaliteit die werkt is dat de aan/uit knop van de TV ook de receiver aan en uit schakelt. Maar zelfs dat levert problemen op, want als ik de receiver op die manier aanzet voor de Proximus decoder aan staat dan heb ik geen geluid. Wanneer ik dat manueel doe dan is er geen probleem.

Wat ik zou verwachten is dat als het bronapparaat (bijvoorbeeld de Proximus decoder of de Chromecast stick) melden dat ze aangeschakeld worden dat alle apparaten in de keten erachter aanschakelen. Maar zo werkt het dus niet. Helaas.

Poging 2: Proximus afstandsbediening de TV laten controleren

CaptureNaast mijn installatie in de living heb ik ook een TV op de slaapkamer. Hier werkt alles zalig: de Samsung TV werkt automatisch met de Proximus afstandsbediening en gaat ook vanzelf aan wanneer de Proximus decoder aanschakelt. De volumetoetsen op de Proximus afstandsbediening controleren het geluid op de TV en er is geen verwarring met een dubbele volumecontrole (zowel in de decoder als in de TV) zoals bij Telenet. Maar hier zit natuurlijk geen home cinema receiver tussen.

De TV in de living is van het merk Philips, dus deze werkt niet automatisch met de Proximus afstandsbediening. Gelukkig is dat snel geprogrammeerd met de online instructies. Nu is de situatie al een stuk eenvoudiger: de Yamaha surround receiver en bijhorende actieve subwoofer staan permanent aan. (nu maar hopen dat het sluimerverbruik hier niet te veel door stijgt.) De TV en de decoder zet ik met dezelfde afstandsbediening aan. Enkel om het volume te regelen moet ik nog een tweede afstandsbediening nemen: die van de de Yamaha.

Poging 3: programmeerbare Proximus afstandsbediening

Om ook het probleem van de volumecontrole op te lossen ga ik mijn V5 afstandsbediening voor een V4 inruilen. De V4 heeft het voordeel dat hij programmeerbaar is. Je kan er een andere afstandbediening voor leggen en op een toets drukken. De Proximus afstandsbediening leest die code dan in en je kan een knop kiezen waarmee je deze code weer wil uitsturen. Zo kan ik de volumeknoppen van de Proximus afstandsbediening het geluidsvolume van mijn home cinema receiver laten controleren.

noot: ik had initiëel een V5 decoder gevraagd aan Proximus omdat die ook de optie heeft om via RF te werken. Zo moet je de afstandsbediening niet meer op de decoder richten en kan je de decoder zelfs in een kast verbergen. Op de slaapkamer komt dit goed uit, maar in de living heeft dit voor mij weinig nut omdat de decoder achter een speciaal frontje van Ikea staat, wat de infraroodstraling doorlaat.

Toekomst: een Logitec Harmony

CaptureWil je echt je home cinema onder controle krijgen, dan moet je zeker eens kijken naar de Logic Harmony afstandsbedieningen. Ze zijn er zelfs met ingebouwd LCD scherm. Je kan ook een verborgen infrarood zendertje installeren en alles met je smartphone bedienen via de Harmony app. Het leuke is dat je er ook andere functies aan kan koppelen. Zo kan je een cinema knop programmeren die je TV aanschakelt, in cinema modus zet, je receiver naar de HDMI poort van je Chromecast switched, je favoriete DSP preset voor Dolby Digital kiest en je lichten dempt. Voor de prijs moet je het niet laten: de goedkoopste kost €33, het topmodel met touchscreen kost €129.

Tip voor mijn vrouw: ik ben binnenkort jarig!

Leave a Reply