20 jaar Robomow

(scroll naar beneden voor een filmpje)

Gisteren werd ik uitgenodigd door Robomow. Ik weet niet goed hoe ze bij mij uitkwamen. Misschien was het omdat robotmaaiers vooral gericht zijn op mensen die een hekel hebben aan gras afrijden. Of omdat ik er één heb. Of misschien wel omdat ik graag met technologie pruts.

Alle vriendjes op een rij, van oud naar nieuw
Alle vriendjes op een rij, van oud naar nieuw

“Maak kennis met de nieuwste generatie connected robotmaaiers”, stond er op de uitnodiging. Ha, dat interesseert me wel, want bij Proximus werken we aan het Internet Of Things, waarbij alle apparaten geconnecteerd worden en met elkaar interageren om zelf beslissingen te nemen. Zo een intelligente robot zie ik wel zitten.

Mooi (maar oud) ding, ik heb het wel voor die ronde lijnen.
Mooi (maar oud) ding, ik heb het wel voor die ronde lijnen.

Het event was georganiseerd in het kader van 20 jaar Robomow. We kregen dan ook vooral een uiteenzetting over de geschiedenis van de robots, de filosofie erachter en wat ze anders maakt dan andere robotmaaiers. Zelf heb ik het meer voor de oudere modellen. De allereerste commerciële Robomow maaier is een echt bakbeest, maar ik vind het één van de mooiste designs. Het verschil tussen Robomow en de klassieke spelers in de grasmaaiermarkt is dat deze laatsten steeds geprobeerd hebben om hun bestaand concept in robotvorm te gieten. Robomow had het voordeel dat ze met een blanco blad konden starten. Eén en ander heeft zo zijn voordelen. Mij moet je niet overtuigen want ik heb er nu al meer dan een jaar eentje rondrijden in de tuin. Zie het maar als het verschil tussen Tesla en Ford, waarbij die eerste veel innovatiever denkt over het concept elektrische wagen.

Het nieuwste model, voor heeel grote gazons.
Het nieuwste model, voor heeel grote gazons.

De connectiviteit was wel een beetje teleurstellend: niets Internet Of Things, Lego-Mindstorms-achtig platform of “Robot Wars, the backyard edition”. Mijn geek dromen zal ik nog wat moeten opbergen, want de Robomow connectiviteit is vooral op oudjes gericht die zich niet meer kunnen bukken om hun robotmaaier in te stellen. Er is een applicatie die via Bluetooth 4.0 (bereik: 25m) de bediening en programmatie van het toestel kan overnemen. Fair en waarschijnlijk helemaal in lijn met wat de doelgroep nodig heeft. Toch denk ik dat als Robomow een open interface op zijn robots zou implementeren, dat er dan een hele beweging van Arduino-zwaaiende enthousiastelingen zou ontstaan die allerlei functionaliteit aan hun robot toevoegen.

Under the hood
Under the hood

Zelf zou ik een gazonmeststofstrooier op mijn Robomow willen monteren. Akkoord, het is eigenlijk niet nodig want door het mulching systeem moet je niet meer bemesten, maar de fun van de uitdaging zou er daarom niet minder om zijn.

Voorlopig beperk ik me tot wat first person POV robot porn. Voor de liefhebbers: hieronder zie je mijn (ondertussen blijkbaar vintage, want dit is een model van 2004) naakte Robomow aan het werk. Ongecensureerd en ongekuist, inclusief niet-opgeraapte hondenstronten (hey, mulching FTW!)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CPjfw5xHbXs]

Leave a Reply